S-a urmărit realizarea unor ceramici compozite pe bază de carbură de siliciu şi oxid de siliciu vitros în condiţii de tratament termic neconvenţional.

Datorită aptitudinii de densificare scăzute a carburii de siliciu s-a apelat la adaosuri de sinterizare. Astfel, acestor ceramici compozite s-a adăugat în proporţie fixă (10%) un al treilea component drept adaos de sinterizare - alumină, mulit şi zirconă stabilizată în forma sa polimorfă cubică.

Probele obţinute prin presare uniaxială, au fost sinterizate prin procedee neconvenţionale. Un prim tratament termic s-a efectuat în atmosferă oxidantă şi sub presiune, într-un cuptor tip Tammann cu elemente de grafit şi atmosferă controlată, la temperaturi de 1250°C, 1350° şi 1400°C şi presiune de 30MPa, cu un timp de menţinere la temperatura maximă de tratament de 30 min. Un al doilea tratament termic neconvenţional de sinterizare în câmp de microunde, într-un cuptor cu microunde multimod cu o putere de 1600W, la o temperatură de ~1320°C±30°.

Pe corpurile ceramice obţinute s-au făcut determinări de compoziţie mineralogică (difracţie de raze X) şi structurale (microscopie electronică de baleiaj), determinări ceramice (densitate, absorbţie, porozitate deschisă) precum şi determinări de rezistenţă mecanică la compresiune.

 

 

 

Inapoi la Cuprins