S-au comparat trei metode de obtinere, a amestecului oxidic pe baza de ZnO, dopat cu Bi2O3; Sb2O3; Cr2O3; CoO si MnO2 (coprecipitare, combustie si activare mecanica cu viteza ridicata)

             La obtinerea pulberilor ceramice nonohmice prin metoda coprecipitarii, s-au utilizat ca purtatori initiali de cobalt si crom, clorurile cristalohidrati: CoCl2.6H2O, respectiv CrCl3.6H2O, iar purtatorii initiali ai celorlalte elemente metalice componente au fost pulberi oxidice. Ca agent de dizolvare a precursorilor mentionati s-a utilizat acidul clorhidric concentrat. Coprecipitarea s-a realizat cu o solutie apoasa de dietilamina. Coprecipitatul obtinut a fost uscat, calcinat, maruntit si fasonat. Probele realizate prin presare au fost supuse sinterizarii. Pentru controlul chimic si dispersional al amestecurilor procesate au fost folosite metode chimice si termice, precum si analize granulometrice si determinari de suprafata specifica.

            La obtinerea pulberilor ceramice nonohmice prin metoda combustiei precursorii cationilor componenti au fost azotati si un agent de combustie (uree). Amestecul sub forma de solutie apoasa omogena  a fost incalzit si se deshidrateaza pana la o consistenta vascoasa. Amestecul vascos introdus intr-un cuptor preincalzit, produce o reactie exoterma, in urma careia se obtine pulberea uscata.

           La obtinerea pulberilor ceramice nonohmice prin metoda activarii mecanice cu viteza ridicata, precursorii sunt oxizi ai cationilor componenti.

          Rezistorii neliniari, obtinuti in investigatiile efectuate, au fost testati din punct de vedere al caracteristicilor lor specifice. Valorile acestora au fost examinate in corelatiile lor cu compozitia si conditiile de procesare si de tratament termic aplicat.

          Comparand cele trei metode de obtinere se observa ca prin combustie se obtine pulberea ceramica nonohmica cu dimensiunea medie de particula cea mai mica (52 nm) si temperatura de sinterizare de 1050 °C.

       Proprietatile electrice (coeficientul de neliniaritate
α=88 ) cele mai bune se obtin pentru varistorul de ZnO obtinut prin activare mecanica cu viteza ridicata

 

 

 

 

Inapoi la Cuprins