Lucrarea prezinta date experimentale referitoare la influenta deseului de fibre de sticla E, ca substituent al agregatului, asupra proprietatilor betonului. Deseul de sticla E, provenit de la o unitate industriala, a fost macinat la un continut de 64% particule sub 0,5 mm.
S-a studiat evolutia expansiunii datorate reactiei alcalii-silice (RAS), a probei de control si a probelor cu deseuri de sticla ( E si sticla de ambalaj), particule sub 0,5mm, prin metoda barelor de mortar, pe o durata de 12 luni. Expansiunea barelor cu sticla E a fost de 0,24 mm/m, cea a barelor cu sticla de ambalaj a fost 0,56 mm/m, iar cea a barelor de control de 0,42 mm/m. Continutul de (Na2O + K2O) este de 0,6% în sticla E si de 14,5% în sticla de ambalaj, ceea ce constituie o premiza favorabila pentru micsorarea expansiunii asociate reactiei alcalii-silica.
Pe baza rezultatelor obtinute referitoare la proprietatile betonului, se poate considera ca substituirea nisipului fin, sub 0,5 mm, cu particule de sticla E este benefica pentru rezistenta la compresiune si la încovoiere a betonului.