Compozitele polimerice armate cu fibre din sticla (CPAFS) sunt utilizate la fabricarea barelor pentru armarea elementelor din beton sau a structurilor hibride. Caracterizarea comportarii la tractiune a barelor din CPAFS este obligatorie pentru proiectanti inaintea utilizarii acestora la armarea elementelor portante. In acest sens, s-a realizat un program experimental privind comportarea la tractiune a barelor compozite din CPAFS cu matrice vinil-esterica, iar rezultatele obtinute sunt prezentate in aceasta lucrare. Incercarile experimentale au fost completate de modelari numerice efectuate in scopul determinarii cāmpurilor de tensiuni in zonele extremitatilor barelor si in zona mediana de testare.

Au fost testate la intindere trei seturi a cāte 10 bare din CPAFS avānd diametrele de 8, 12 si 16 mm in vederea determinarii rezistentei ultime la intindere, modulului de elasticitate longitudinal si a deformatiei specifice ultime la intindere.

Rezultatele experimentale se inscriu in limitele valorilor inregistrate la teste silimilare de catre alte echipe de cercetare. In urma incercarilor experimentale si a modelarii numerice s-a constatat ca aceste metode pot asigura caracterizarea adecvata a barelor compozite solicitate la tractiune oferind proprietatile mecanice principale necesare in procesul de proiectare.

 

 

Inapoi la Cuprins