Compozitia si structura straturilor superficiale ale sticlei influenteaza asupra unor importante proprietati de exploatare, ca stabilitatea chimica, rezistenta mecanica, stabilitatea termica, microduritatea.

In lucrare se generalizeaza rezultatele analizei regulare a straturilor superficiale ale sticlei incolore de ambalaj.

Pentru cercetare au fost utilizate borcane si butelii de diferite volume din sticla incolora. Metodica experimentala a fost urmatoarea: probe cu dimensiunile 4´5 cm au fost taiate din produse; analiza straturilor superficiale ale sticlei a fost efectuata cu ajutorul sectionarii cu o solutie de HF; grosimea stratului dizolvat la o decapare variaza de la 0,05 la 10 µm; analiza probelor a fost efectuata pana la adancimea de 100 µm. Concomitent cu sectionarea cu HF a fost utilizata microscopia optica si masurata microduritatea.

Analiza demonstreaza prezenta structurii stratificate la sticla de ambalaj. Caracterul stratificarii depinde de omogenitatea sticlei, procedeul si conditiile de fabricare.

 

 

 

Inapoi la Cuprins