Lucrarea prezinta rezultatele analizelor mineralogice si fizice efectuate pe un numar de 17 fragmente ceramice romane (caramizi si tigle) de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa realizate in scopul stabilirii unor caracteristici fizice si parametri de ardere. Aceste informatii vor servi, in partea a doua a lucrarii, corelarii datelor petrografice cu cele arheologice. Macroscopic, culoarea materialului tegular este in general uniforma, brun-roscata, fiind prezente insasi nuante ce variazade la brun-roscat la portocaliu, brun-galbuie, brun-cenusie, cenusie deschis la galbuie. In unele cazuri culoarea este neuniforma, respectiv cu nuante diferite in interior comparativ cu exteriorul piesei ceramice. In majoritatea probelor, matricea are o compozitie relativ omogenanefiind remarcate zone cu aglomerari de claste. Analizele prin difractie de raze X pun in evidentao compozitie mineralogicarelativ simpla: cuart, feldspati potasici respectiv calco-sodici si mice. Mineralele argiloase pot fi puse in evidentadoar prin liniile de la 4.5 Å si 2.6 Å. In ceea ce priveste mineralele “accesorii”, aceste sunt reprezentate prin carbonati, hematit si tremolit. Doar intr-o probas-au identificat interstratificari de tipul illit – vermiculit. Determinarile de granulometrie efectuate microscopic in sectiuni subtiri in luminatransmisaau condus la stabilirea unei singure categorii de material tegular, respectiv grosier, de tipul silto-arenitio-lutitic. In matricea ceramica, in functie de ponderea componentilor cristalini comparativ cu fazele amorfe s-au identificat douatipuri de fabric: microcristalin-amorf si amorf-microcristalin la amorf. Matricea ceramicacontine litoclaste (cuartite, gnaise, micasisturi), cristaloclaste (cuart, epidot, zoisit, granati, titanit, zircon, hornblenda, mice) si ceramoclaste. Porozitatea variazain limite restranse si este marcataatat prin pori primari in general alungiti si dispusi paralel cu suprafetele, cat si prin pori secundari, de formaneregulata. Dimensiunile porilor variazaintre 0.5 x 1.5 – 2.0 x 3.0 mm. Compactitatea probelor, evidentiata prin absorbtia de apaare valori cuprinse intre 12.55 19.19 % in cazul caramizilor si intre 14.90 – 16.98 % in cazul tiglelor.

 

 

Inapoi la Cuprins