In sticla de SiO2, oxigenul prezinta in raport cu  siliciul o coordinare 4, foarte stabila. Poliedrele de coordinare corespunzatoare sunt tetraedrele SiO4, care se interconecteaza prin varfuri.

La introducerea in sticla de SiO2 a unor oxizi alcalini, o parte din puntile Si  – O – Si se rup, aparand o serie de formatiuni avand compozitie chimica si geometrie diferite. Ele se constituie din entitati structurale de tip Qn, avand forma Si(Op)n(Onp)4-n, in care Op reprezinta un atom de oxigen puntat, iar Onp – un atom de oxigen nepuntat. Dimensiunea entitatilor structurale Qn sunt sub-nanometrice (sub 1 nm)

In lucrare se prezinta distributia acestor entitati structurale pentru sticle avand compozitia disilicatului din sistemele silico-alcaline studiate.

Maniera de distribuire a entitatilor considerate s-a calculat pe baza unui model termodinamic, in corelatie si cu unele particularitati chimico-structurale ale oxizilor alcalini. Rezultatele obtinute au fost comparate cu date experimentale furnizate de metoda 29Si MAS-RMN.

 

 

 

Inapoi la Cuprins