Lucrarea prezinta investigatiile cu privire la  influenta aditivilor surfactanti asupra consumului specific de energie la macinare si asupra caracteristicilor mecanice ale cimenturilor cu continut ridicat de zgura. De asemenea, sunt prezentate informatii referitoare la influenta metodei de procesare a cimenturilor cu continut ridicat de zgura asupra caracteristicilor acestora. Aditivii utilizati sunt de natura organica, aminoalcooli, deosebindu-se intre ei prin lungimea catenei hidrocarbonatice. Acestia (mono-etanolamina, MEA si trietanolamina, TEA) au fost dozati in proportie de 0,03%; 0,05% respectiv 0,1%.

Cimenturile au fost macinate la o finete constanta, exprimata prin suprafata specifica Blaine, de circa 4500  cm2/g.  Cimenturile neaditivate la macinare – cimenturi portland, au fost considerate cimenturi etalon. S-a constatat ca in cazul macinarii zgurii si a cimenturilor compozite (cu 20% zgura si respectiv  80% zgura) fara aditivi consumul de energie este mai mic comparativ cu cimentul unitar. O reducere semnificativa, a consumului specific de energie la macinare, se inregistreaza in cazul cimentului unitar in prezenta aditivilor surfactanti. Tipul de aditiv si proportia optima de dozare variaza in functie de tipul cimentului. Astfel, in cazul cimentului portland unitar si a celui cu proportie redusa de zgura (20%), cel mai bun efect se obtine folosind MEA, in timp ce, in cazul macinarii zgurii si a cimentului portland cu proportie ridicata de zgura (80%), cel mai bun efect rezulta folosind TEA.

Analizând influenta aditivilor asupra intaririi, s-au constatat modificari diferentiate ale comportarii mecanice, dupa intarire, a cimenturilor aditivate la macinare, in raport cu cimenturile etalon corespunzatoare.

Prezenta aditivilor la macinare, pentru cimentul etalon si cel cu proportie redusa de zgura, determina obtinerea unor usoare scaderi ale rezistentelor mecanice la compresiune. In cazul utilizarii TEA la macinarea cimenturilor cu proportie ridicata de zgura, valorile rezistentelor mecanice inregistreaza usoare cresteri, comparativ cu etalonul.

 

 

 

Inapoi la Cuprins