Scopul lucrarii de fata este studiul influentei filerului calcaros (L) si a tufului vulcanic (TV) asupra principalelor proprietati – lucrabilitatea si evolutia rezistentei la compresiune ale betonului autocompactant (BAC). Adaugarea in BAC a filerelor are influenta pozitiva asupra vascozitatii si rezistentei la segregare.

                Lucrabilitatea betonului autocompactant este definita de doi parametri reologici: efort limita de curgere scazut si o vascozitate adecvata. Acesti parametri reologici sunt descrisi prin abilitatea de curgere, apreciata prin raspandire din tasare si viteza de curgere, evaluata de timpul de raspandire din tasare (T500) sau timpul de curgere prin palnia V. Efortul limita de curgere al BAC este dat de diametrul de raspandire din tasare si vascozitatea plastica evaluata ca rezistenta la curgere a betonului; este  masurata prin timpul de raspandire din tasare (T500) sau timpul de curgere prin palnia V.  De asemenea, s-a masurat abilitatea de trecere printre barele de armatura cu ajutorului cutiei in forma de L si stabilitatea la segregare prin indicele de stabilitate vizual.

                Proprietatile reologice ale pastelor precursoare de ciment-filer care intra in componenta betonului autocompactant, distributia dimensionala precum si raportul volumic particule fine/particule grosiere au reprezentat principalii parametri in stabilirea compozitiei BAC. Pulberea de calcar a avut un rol pozitiv important asupra mobilitatii BAC proaspat si a dezvoltarii structurii de  intarire a betonului in primele 10...48 ore. Raportul fc2/fc28 , in cazul BAC cu filer de calcar, are valori cuprinse in intervalul 0,70...0,90. Tuful vulcanic inrautateste usor abilitatea de curgere si dezvoltarea rezistentelor mecanice initiale. Pentru betoanele cu tuf vulcanic raportul fc2/fc28  a avut  valori cuprinse intre limitele 0,53...0,69. Pe de alta parte, pulberea de tuf vulcanic a avut o  o influenta pozitiva asupra rezistentelor la compresiune pe termen mai lung, comparativ cu filerul de calcar.

 

 

Inapoi la Cuprins