S-a urmarit efectul exercitat de NaF sau/si SnO2 asupra caracteristicilor clincherului  de ciment portland, provenit din arderea unei faini industriale aditivate cu 0,5% NaF, 0,5%SnO2 si respectiv 0,5% NaF+0,5% SnO2 (procente gravimetrice).

Aprecirea efectelor NaF sau/si SnO2, fata de comportarea amestecului brut fara mineralizator, s-a efectuat prin determinarea CaO liber, analiza difractometrica cu raze X si microscopie optica. Utilizarea combinata a NaF si SnO2 modifica cinetica de legare a CaO liber, in sensul accelerarii procesului, comparativ cu utilizarea individuala a fiecaruia, permitand scaderea temperaturii de sinterizare a clincherului cu pana la 100oC.

Calitatea clincherelor obtinute a fost buna, acestea fiind tipic portland alitice. Cimenturile de tip CEM I, realizate prin macinarea clincherelor cu ghips, la o finete de aproximativ 3500 cm2/g, au prezentat caracteristici fizico-mecanice corespunzatoare conditiilor de calitate impuse de norma SR EN 197-1:2002. Prezenta NaF si/sau SnO2 determina cresterea rezistentelor mecanice la compresiune, atat la termene scurte (2 si 7 zile), dar si dupa 28 zile.

 

 

 

 

 

Inapoi la Cuprins