Mortarele cu rezistenţă mică s-au folosit pe scară largă la multe din construcţiile din zidărie care aparţin patrimoniului istoric. Aceste mortare folosesc drept liant varul, argila sau combinaţii ale acestor materiale. Datorită valorilor mici ale caracteristicilor mecanice ale mortarelor cedarea prin fisurare a zidăriilor se produce în majoritatea cazurilor prin rosturile umplute cu aceste mortare. Reabilitarea structurilor din zidărie cu mortare slabe este concentrată pe îmbunătăţirea caracteristicilor de portanţă ale rosturilor utilizând materiale durabile, compozite armate cu fibre sau mortare cu diferite adaosuri.

În cadrul unui program de cercetare desfăşurat la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi au fost analizate mai multe soluţii de consolidare a rosturilor prin armare cu corzi din fibre din oţel, carbon şi sticlă, precum şi prin rostuire cu materiale compozite, constând din ciment armat cu fibre polipropilenice sau cu adaosuri de cauciuc.

Au fost efectuate teste pentru stabilirea răspunsului structural al materialelor care compun zidăria, precum şi a probelor din zidărie cu rosturi consolidate. Rezultatele obţinute au evidenţiat sporuri semnificative de rezistenţă şi rigiditate, diferenţierea în comportare depinzând de materialele şi soluţiile folosite.

 

 


 

Inapoi la Cuprins