Folosirea de combustibili alternativi, ca substituienti partiali ai combustibilior traditionali, este oportuna din considerente economice, legate de reducerea consumului de combustibili fosili - sI ecologice – consumarea unor deseuri, a caror depozitare pune probleme pentru mediu.
Substitutia, in anumite proportii, a combustibilior traditionali cu combustibili alternativi are implicatii asupra proceselor termice din instalatia de ardere a clincherului, cu posibile consecinte asupra caracteristicilor compozitional-structurale ale acestuia si, implicit, asupra reactivitătii fata de apa a cimentului si proprietatilor sale liante.
Datele de literatura privind implicatiile pe care folosirea combustibililor alternativi le are asupra caracteristicilor compozitionale ale clincherului sunt foarte restranse, iar referitor la calitatea cimentului, acestea sunt cu mult mai restranse.
Lucrarea prezenta aduce unele date in acest sens, obtinute in cadrul Catedrei SIMONa – Universitatea POLITEHNICA Bucuresti.
S-au caracterizat, sub aspect compozitional si structural, clinchere obtinute in fabrici de ciment, in conditiile folosirii pentru ardere, si a unor combustibili alternativi, ca substituienti partiali ai combustibilului traditional. Din astfel de clinchere, s-au preparat cimenturi, care s-au caracterizat din punct de vedere al principalelor proprietăti fizico/mecanice.