In prezent pe plan national cat si pe plan international, una din modalitatile de evaluare a calitatii produselor din sticla este aceea de verificare a omogenitatii sticlei prin interpretarea statistica a masuratorilor de proprietate. Aceasta se realizeaza prin masurarea temperaturilor asociate viscozitatilor caracteristice procesului tehnologic cu ajutorul mai multor aparate, fiecare fiind specializat pentru masurarea unei singure temperaturi caracteristice unui domeniu precis de viscozitate. Aparatul multifunctional, realizat conform unui brevet romanesc medaliat cu aur la al 51-lea Salon Mondial de Inventica Cercetare si Noi Tehnologii - Bruxelles EUREKA 2002, pentru care s-a elaborat o metoda proprie, permite determinarea oricarui punct, respectiv temperatura, in intreg domeniul de viscozitate cuprins intre 102 dPa·s si 1015 dPa·s precum si a coeficientului de dilatare termica. Prototipul executat pune la dispozitia utilizatorilor un aparat nou cu o metoda noua, moderna si originala de tinere sub control a calitatii produselor din sticla si elimina utilizarea a cinci aparate, reducand astfel pretul de dotare a unui laborator aplicandu-se principiul un singur aparat echivalent unui laborator fizic.