Comportarea cimenturilor cu adaos de filer calcaros in medii corozive reprezinta un aspect important pentru aprecierea durabilitatii betoanelor realizate cu astfel de lianti. Lucrarea prezenta aduce informatii cu privire la comportarea cimenturilor cu 10-40% filer calcaros in contact cu o solutie de MgCl2, avand concentratia 5%.

Prin difractie de raze X (XRD) si microscopie electronica de baleiaj (SEM) au fost evidentiate interactiile care au loc intre matricea lianta si solutia agresiva. In urma acestor procese se formeaza noi hidrocompusi. Procesul corosiv se desfasoara progresiv de la suprafata probelor catre interiorul acestora, ceea ce determina aparitia unor deosebiri compozitionale si structurale intre cele doua zone.

Modificarile determinate de procesele chimice in compozitia probelor de mortar in contact cu solutia de MgCl2 au consecinte negative asupra rezistentelor mecanice, mai importante pe termen lung. Rezistenta la coroziune a cimenturilor cu adaos de 10% filer calcaros pastrate in solutie de MgCl2 este asemanatoare cimentului portland.

 

 

Inapoi la Cuprins