Lucrarea de faţă are scopul de a aduce informaţii mai recente privind emisiile de dioxine şi furani în fabricile de ciment. Rezultatele evaluate provin din mii de monitorizări realizate la nivel mondial, precum şi în Romania, după 2006. Masurările acoperă majoritatea tehnologiilor de producţie şi o mare varietate de combustibili alternativi pe bază de deşeuri.
Datorită condiţiilor specifice pentru producerea clincherului: temperaturi ridicate, de aproximativ 2000 oC pentru gaze şi perioade lungi de staţionare a gazelor de ardere în cuptor (circa 10 secunde la temperaturi mai mari de 1100 – 1200 °C şi 5 – 6 secunde chiar la temperaturi peste 1800°C), emisiile de dioxine şi furani ale cuptoarelor de clincher sunt foarte reduse, indiferent de combustibilii utilizaţi, chiar şi în cazul combustibililor alternativi pe bază de deşeuri periculoase.
Datorită condiţiilor existente în cuptoarele de clincher se poate realiza un factor de distrugere şi eliminare (DRE) de 99,9999% pentru compuşii organici persistenţi, categorie din care fac parte şi dioxinele şi furanii. Datele măsurărilor realizate în lume, dar şi în România confirmă nivelul foarte redus al emisiilor de dioxine şi furani al cuptoarelor de clincher.