Superplastifianţii din categoria policarboxilaţilor sunt substanţe cu efect dispersant şi fluidifiant puternic asupra pastelor de ciment, permiţānd reduceri foarte importante ale raportului apă/ciment, cu consecinţe favorabile asupra rezistenţelor mecanice pe care sistemele liante le dezvoltă. Īn funcţie de natura lor şi a cimentului, de dozaj, superplastifianţii de tip policarboxilat determină anumite modificări īn cinetica proceselor de hidratare şi formare a hidrocompuşilor.

Lucrarea prezentă aduce informaţii referitoare la influenţa unui aditiv superplastifiant de tip policarboxilat, asupra proceselor de hidratare şi formare a structurii de īntărire, rezistente, pentru sisteme liante conţinānd cimenturi cu compoziţii mineralogice diferite, sintetizate īn laborator. Aditivul superplastifiant considerat, a fost de tipul CHRYSO Fluid Premia 180, utilizat ca soluţie, cu conţinut de substanţă activă de 21,5%±1,0% şi s-a dozat īn proporţii de 0.3% şi 0.9% substanţă activă.

Influenţa acestui aditiv asupra proceselor de hidratare a cimenturilor, s-a urmărit prin analize de difracţie cu raze X, pe paste liante, preparate cu adaosuri de superplastifiant cuprinse īntre 0,3% şi 0,9% (stabilite pe baza unor informaţii de literatură).    

Informaţii privind influenţa aditivului de tip policarboxilat asupra proprietăţilor liante, s-a apreciat prin determinări de rezistenţă mecanică, pe microprobe confecţionate din mortare plastice, fără/cu adaos de 0,9% superplastifiant, după perioade de īntărire de 2 - 28 zile. Proporţia de 0,9% superplastifiant, a fost stabilită avānd īn vedere rezultatele privind caracteristicile pastelor de ciment preparate dintr-un ciment industrial CEM I 52.5 R, aditivate cu acelaşi superplastifiant, considerat īn proporţii variabile, īntre 0,3% şi 1,3%.

 

 

 

Inapoi la Cuprins