Coprocesarea deseurilor rezultate din alte industrii reprezinta o prioritate pentru industria cimentului, in eforturile sale in directia dezvoltarii durabile. In acest context devine extrem de importanta identificarea impactului pe care il prezinta utilizarea combustibililor alternativi asupra compozitiei si structurii clincherului si asupra proprietatilor cimentului.

In lucrarea de fata se prezinta datele unor investigatii realizate asupra unor clinchere obtinute prin arderea cu un amestec de combustibili alternativi, prin comparatie cu date referitoare la un clincher obtinut in aceeasi instalatie, dar prin arderea cu carbune. Gradul de substitutie termica a combustibilului traditional cu combustibili alternativi a fost relativ mare, de  34 % – 60 %.

Investigatiile asupra compozitiei mineralogice, realizate prin metoda Rietveld si asupra caracteristicilor structurale si texturale, realizate  prin microscopie electronica  SEM nu au pus in evidenta deosebiri semnificative din punct de vedere al continutului de faze mineralogice principale si al structurii si texturii, intre clincherul ars cu combustibil traditional si cele produse in aceeasi instalatie, dar la arderea carora au fost utilizate diferite tipuri de  combustibili alternativi si substitutii termice de pana la 60 %.

 

 

 

Inapoi la Cuprins