Lucrarea abordeaza cinetica proceselor de sinteza a unor cimenturi aluminoase super-refractare calcobarice.

S-au investigat doua astfel de cimenturi circumscrise in limitele CA2 – BA6 – CA6 (C = CaO; B = BaO; A = Al2O3). Cele doua cimenturi selectate se caracterizeaza printr-o inalta refractaritate, fiind plasate compozitional in subsistemele CA2 – BA6, respectiv CA6 – BA6; proprietati liante de luat in consideratie au, insa, numai cimenturile aferente primului subsistem (CA2 – BA6), cu atat mai importante cu cat proportia potentiala de CA2 este mai mare. Cinetica reactiilor de sinteza a cimenturilor mentionate prezinta doua etape: (i) prima etapa in conditii neizoterme – pana la temperatura maxima (Tm) a tratamentului termic de sinteza, iar (ii) a doua etapa este izoterma (Tm = constanta), in consonanta cu valorile rezultate din investigatii experimentale.

Tratamentul termic, in etapa neizoterma, s-a realizat cu o viteza de incalzire de 10°C/minut, in ipoteza izoconversionala a reactiilor de sinteza. Sunt, in acest caz, stabilite, cu mai putine dificultati, relatiile de calcul a functiei de conversie cu functia de temperatura. Se deduce, astfel, valoarea gradului de conversie, in consonanta cu valorile rezultate din investigatii experimentale.

In acest scop, s-au folosit modele difuzionale; modelele Jander si Ginstling – Bronstein s-au dovedit cele mai adecvate; este, astfel, confirmata izoconversia sintezei in consonanta cu rezultatele experimentale obtinute.

 

 

 

 

 

 

Inapoi la Cuprins