Au fost studiate sticle din sistemul litio-alumino-fosfatic dopate cu oxizi de pămānturi rare. A fost propusă compoziţia molară oxidică: 17.88 Li2O 8.93 Al2O3 6.31 BaO 1.27 La2O3 63.72 P2O5 1.89 RE2O3, RE= Tb, Eu.

Sticlele au fost topite īntr-un cuptor electric echipat cu rezistenţe din superkanthal, īn creuzete de alumină, la 1250oC, pentru minim 2 ore. Pentru a īmbunătăţi proprietăţile optice ale sticlei obţinute a fost utilizat un dispozitiv special, constānd dintr-un agitator mecanic cu agitator din alumină, pentru amestecarea topiturii. Viteza de rotaţie a fost modificată īntre 100 şi 500 rot/min. Sticla a fost turnată īn matriţă de grafit şi apoi recoaptă īntr-un cuptor electric īncălzit cu rezistenţe de kanthal. Probele de sticlă au fost recoapte la temperatura superioară de recoacere pentru minim 4 ore pentru a obţine proprietăţi īmbunătăţite.

Transmisia luminii, structura şi omogenitatea sticlelor obţinute au fost caracterizate prin spectrofotometrie īn ultraviolet-vizibil (UV-Vis) şi respectiv, microscopie electronică de baleiaj cu analiză de raze X cu energie dispersivă (SEM-EDX). Transmisia īn domeniul vizibil a fost de peste 90%, iar omogenitatea chimică a fost satisfăcătoare.

Calitatea optică a sticelor a fost crescută prin agitarea topiturii, astfel īncāt striurile au fost mult reduse īn sticlă. Numărul şi dimensiunea bulelor au fost minimizate prin selectarea programelor termice potrivite de topire-afinare, pe baza unei alegeri juste a temperaturii, duratei, tipului şi vitezei de agitare.

 

 

 

 


 

Inapoi la Cuprins