ADRIANA SOMACESCU, ECATERINA ANDRONESCU, CLAUDIU SOMACESCU | Sinteza si caracterizarea unor mase ceramice utilizate pentru obtinerea senzorilor ceramici |
PETRU BALTA, CAMELIA CAPATANA | Factorii care influenteaza procesele redox implicand cuprul in sticlele oxidice |
NICOLAE PROTOPOPESCU, ZAMFIRA PLAIASU, DOREL RADU | Caracteristici optice si morfologice ale geamului Float expus abraziunii |
MARIUS EUSTAFIEVICI, MARCELA MUNTEAN | Tendinte noi in dezvoltarea liantilor ecologici |
JENICA PACEAGIU, CRISTINA DUMITRESCU | Factori de influenta asupra proprietatilor unor cimenturi silicofosfatice |
ION TEOREANU, STEFANIA STOLERIU, ADRIAN VOLCEANOV | Betoane cu agregate vegetale |
NICOLAE DRAGAN, DOREL CRISAN, COSTINEL LEPADATU | Analiza rapida a profilelor XRD |
SILVIAN MARICA, NECULAI CIORNEI, VALENTINA CETEAN | Piatra dimensionata din Romania - tendinte, aspecte, strategii, premise pentru o dezvoltare durabila |
Sinteza si caracterizarea unor mase ceramice utilizate pentru obtinerea senzorilor ceramici
Lucrarea prezinta rezultatele obtinute prin sinteza unor mase ceramice in sistemul binar SnO2 – CuO, adoptand solutia doparii cu oxizi substituenti (Sb2O3, ZnO2).
Sistemele oxidice Sn – Cu - Sb – O si Sn – Cu - Zn – O contin ceramici cu proprietati electrice si magnetice, care sunt utilizate ca senzori, electroliti si catalizatori.
Toate masele studiate se situeaza in intervalul compozitional Cu : Sb (Zn) >1, singurul domeniu de sinteza a maselor ceramice dense.
Lucrarea prezinta corelatia dintre compozitie – structura – proprietati a materialelor ceramice dense din sistemele Sn – Cu – Sb(Zn) – O, sintetizate prin metode specifice.
Factorii care influenteaza procesele redox implicand cuprul in sticlele oxidice
Procesele redox fac parte din procesul tehnologic al topirii sticlei datorita faptului ca in compozitiile uzuale sunt prezente elemente cu cifre de oxidare variabile aduse de materiile prime ca impuritati sau introduse in mod special pentru a influenta proprietatile utile. Mai frecvent sunt prezente elementele tranzitionale din prima perioada printre care cuprul care are numeroase utilizari. Echilibrul redox ce se stabileste in timpul elaborarii sticlei este influentat de numerosi factori care pot fi grupati in doua categorii: a) factori exteriori sticlei si b) factori legati de compozitia sticlei.
Acesti factori sunt examinati cu referiri speciale la cupru. Se evidentiaza avantajul utilizarii ca instrument de corelare a proprietatilor cu compozitia si structura sticlei a bazicitatii care permite luarea in considerare a acestor factori printr-o singura cifra. Datorita caracterului fundamental al bazicitatii ea se coreleaza cu toate proprietatile si faciliteaza intelegerea si explicarea multor fenomene.
Caracteristici optice si morfologice ale geamului Float expus abraziunii
Articolul se refera la unele detalii fenomenologice de deteriorare a suprafetei, localizate pe geamul float expus la abraziunea particulelor in curgere libera, pe durata unei rotatii concomitente si unele caracteristici morfologice si structurale reprezentative. Aceasta configuratie cinetica complexa simuleaza abraziunea reala a unui parbriz atunci cand vehiculul ruleaza pe o portiune curba a drumului. Au fost realizate experimente cu o instalatie originala multifunctionala (inaltime a coloanei continuu variabila, viteza si inclinare ale platoului cu probe continuu variabile). S-au folosit trei abrazivi reprezentativi, de aceeasi granulometrie, avand insa proprietati mecanice si forme diferite: bile din otel inox, nisip cuartos ovoidal si carbura de siliciu de forma ascutita. Pentru obtinerea a cat mai multe corelatii posibile legate de toate conditiile de superpozitie impuse, viteza de rotatie a fost modificata in trepte de 10 rot/s iar inclinarea in trepte de 10 grade. In final sunt prezentate, ca imagini de microscopie optica, detalii morfologice si structurale reprezentative de pe suprafata sticlei
Tendinte noi in dezvoltarea liantilor ecologici
Protectia mediului preocupa atat oamenii de stiinta cat si producatorii de ciment. In ultimii zece ani au fost cercetate si obtinute noi tipuri de lianti. Eforturile s-au concentrat in principal asupra reducerii temperaturii de sinterizare a clincherului, a reducerii gradului de saturare in oxid de calciu (LSF) si a reciclarii deseurilor industriale. Sunt discutate succint unele proprietati mecanice ale sistemelor liante analizate si sunt evidentiate concluziile finale privind noile tendinte.
Factori de influenta asupra proprietatilor unor cimenturi silicofosfatice
In lucrare sunt prezentate informatii cu privire la obtinerea si comportarea la intarire a unor cimenturi dentare silicofosfatice de tip silicatic. Sunt considerati urmatorii factori de influenta asupra proprietatilor cimenturilor silicatice: componenta solida, prin compozitia chimica si conditiile de sinterizare a acesteia (temperatura tratament, durata palier); componenta lichida, prin gradul de neutralizare a solutiei apoase de acid ortofosforic si, respectiv, raportul pulbere/lichid.
In lucrarea de fata se studiaza betoane usoare cu agregate vegetale – subproduse industriale din lemn. Caracteristica principala a tehnologiei de fabricatie a unor asemenea betoane este cea a tratamentului chimic al agregatelor vegetale pentru inhibarea degradarii acestora in timp. Scopul acestui tratament, numit mineralizare, este de a bloca compusii responsabili de degradarea agregatelor. Procesul de blocare se realizeaza prin impregnarea suprafetei agregatelor vegetale cu substante minerale (clorura de calciu, sulfat feros, silicat de sodiu, fluorosilicati), formandu-se combinatii organominerale stabile.
Agregatele rasinoase (in special talas) sunt indicate pentru obtinerea unor astfel de betoane, datorita continutului redus de pentozani, in comparatie cu alte deseuri lemnoase.
Analiza rapida a profilelor XRD
Scopul programului original XRAY3.0 a fost determinarea rapida a factorilor de microstructura, dimensiunea medie de cristalit <D>, tensiunea medie <S> si constante de retea pentru pulberi cristalizate, din spectrele de difractie RX. Principiile care au condus la formularea procedurilor matematice continute in program au fost detaliate intr-o alta lucrare. Profilele de difractie au fost simulate prin functii analitice Pearson-VII. Pentru a testa functionarea programului, au fost discutate doua aplicatii: una privind simularea analitica a profilelor XRD la o pulbere de NiO (1h/500°C). Cealalta, privind analiza de profil, unde au fost evaluati factorii microstructurali <D> si <S> cu ajutorul parametrilor de forma ai profilelor obtinuti de Langford, Louer, Sonneveld si Visser [1], pentru pulberi de ZnO tratate termic la 280°C, 370°C si 950°C. Rezultatele programului au fost comparate cu ale autorilor, beneficiind de faptul ca referinta este in acelasi timp si sursa datelor de intrare in program.
Piatra dimensionata din Romania - tendinte, aspecte, strategii, premise pentru o dezvoltare durabila
Lucrarea reprezinta o sinteza a situatiei actuale a resurselor minerale pentru piatra dimensionata din Romania, derivata din peste 50 studii de cercetare asupra majoritatii zacamintelor in activitate si potentiale de acest fel din tara, precum si a studiilor geologice de sinteza efectuate pe unitati administrative ( regiuni si judete ) de catre Laboratorul Resurse Minerale si Geodezie din cadrul PROCEMA S.A.
Romania se incadreaza printre tarile cu bogate resurse minerale de naturi geologice diferite, valorificabile ca piatra dimensionata in toate domeniile de constructii. Studiile efectuate au relevat ca la nivelul anului 2001 existau 62 de perimetre cu resurse pentru piatra dimensionata in activitate si peste 200 de operatori pe piata materialelor de constructii. Productia totala nu a depasit 0,6 % din totalul productiei de roci utile din Romania , potentialul de productie putand ajunge insa, in viitorul apropiat pana la cca 500 - 600 mii tone /an ridicandu-se pana la peste 5% din totalul productiei industriei extractive. Caracteristicile fizico- mecanice ale rocilor romanesti pentru piatra sunt bune si foarte bune si prezinta aptitudini favorabile prelucrarii, in special placi subtiri destinate finisajelor in diferite medii .