In lucrare s-a examinat un sortiment de carbune granular activat fizic, obtinut in conditii de laborator de catre S.C. BIOPHAN Natura naturans Baiculesti – Curtea de Arges. Astfel, resturi vegetale locale s-au tratat termic in doua etape (la 350 si respectiv 850oC) in mediu inert de CO2. Dupa fiecare etapa de tratament termic, materialul a suferit operatii de maruntire si clasare granulometrica.

Materialul granular de carbune activat a fost analizat fizico-chimic. S-au determinat: densitatea in gramada (0,4g/cm3), umiditatea (2,14 %), continutul de materiale volatile (21,51%), respectiv de cenusa (10,56%), pH-ul extrasului apos filtrat dupa fierbere (5,8-6,2), analiza granulometrica prin cernere pe site (fractiunea 1-2 mm reprezinta peste 60%). Prin porozimetrie cu mercur s-a stabilit distributia si dimensiunea mezo si macroporilor. Prin difractie cu RX s-a constatat un grad mediu de cristalinitate. S-au identificat grafit hexagonal si romboedric. Spectre de adsorbtie FTIR indica prezenta gruparilor acide de carbonil (n = 1700 cm-1)  si carboxil (n = 1104 cm-1).

Capacitatea de adsorbtie a granulelor de carbune activat s-a apreciat prin suprafata specifica (35 cm2/g) si indicii de adsorbtie ai unor solutii de albastru de metilen, respectiv de iod. Izotermele de adsorbtie la 250C s-au cuantificat prin ecuatii de tip Freundlich.

 

 

Inapoi la Cuprins