Datorita rolului foarte important pe care il are domeniul constructiilor, producerea cimenturilor si betoanelor cunoaste o dezvoltare continua, orientandu-se spre diversificarea gamei de produse, concomitent cu reducerea pretului de cost prin valorificarea deseurilor industriale.

O  solutie de valorificare a deseurilor, o constituie utilizarea cenusii de termocentrala la obtinerea de noi sisteme compozite liante. Se pune insa, prin prisma noilor reglementari aparute in anii 2003 - 2004, problema radioactivitatii acestor cenusi si pe baza cunoasterii acesteia sa se evalueze gradul de risc radiologic privind populatia care locuieste intr-o constructie care inglobeaza in structura si cenusa de termocentrala.

Prin OMS nr. 381/ 2004 se limiteaza radioactivitatea produsului finit utilizat la constructia betoanelor la o valoare maxima de 0,5Bq/kg. Acesta este indicele de radioactivitate si se calculeaza utilizandu-se concentratiile de Ra226, Th232 si K40 obtinute in urma analizelor prin spectrometrie gamma.

Lucrarea prezinta rezultatele cercetarii efectuate asupra unor cenusi provenite de la centrale termoelectrice privind concentratiile radionuclizilor Ra226, Th232 si K40 cu determinarea indicelui de radioactivitate.

 

Inapoi la Cuprins