In sistemele binare silicatice, oxidul alcalin sau alcalino-teros reactioneaza cu SiO2 sau cu un compus binar silicatic, in cadrul unei reactii chimice caracterizate de constanta de reactie Kp.

Reactiile dintre diversi componenti in cadrul sistemelor oxidice binare M2O – SiO2 (M = Li, Na, K, Rb, Cs) sau MO-SiO2 (M = Ca, Sr, Ba) sunt de tip acid-baza. Aceste reactii au loc intre diferitele specii de ioni oxidici, avand bazicitati diferite, echilibrul reactiilor depinzand, evident, de diferenta de bazicitate.

In lucrare, se prezinta, pentru sistemele oxidice cristaline, in care exista compusi binari bine precizati, dependente intre energia libera Gibbs a compusilor binari si bazicitatea lor, masurata prin  ponderea bazicitatii, pB. S-a preferat utilizarea unui nou parametru termodinamic „energia libera standard specifica”, - DGº298/n, unde n este numarul de moli de oxid din fiecare compus cristalin definit considerat.

Relatiile de dependenta obtinute intre Dr298/n si DpB exprima intr-un mod cantitativ ideea ca intensitatea reactiei intre oxizi si gradul de avansare depinde de diferenta de bazicitate dintre reactanti.

Pentru sistemele binare vitroase silico-alcaline s-au realizat corelatii intre energia libera standard (- DGº298) si % gr. SiO2 sau xM2O sau pB [%], obtinandu-se diverse variatii, in seria oxizilor alcalini ordonati (crescator). In aceste sisteme vitroase, s-a determinat dependenta energiei libere standard „specifice”,  in raport cu bazicitatea sticlelor, pB. Aceste corelatii, descrise foarte bine de parabole, indica o interdependenta puternica.

Corelatiile bazicitate – energie libera Gibbs obtinute se constituie in contributii originale, cu potential de aplicatie pentru sistemele studiate, dar care se pot dezvolta pentru noi sisteme oxidice, cristaline si vitroase.

 

 

Inapoi la Cuprins