Valorificarea unor deseuri sau subproduse industriale reprezinta o necesitate impusa, in primul rand, din considerente legate de protectia mediului, data fiind depozitarea lor din ce in ce mai dificila. Betonul reprezinta un material care permite valorificarea unor astfel de subproduse/deseuri.

                Materiale cum sunt zgura de furnal granulata sau cenusa de termocentrala se utilizeaza pe larg, in cimenturi si betoane, fiind bine fundamentate influentele pe care ele le determina asupra caracteristicilor acestora.

                In ultimii ani au aparut informatii privind posibilitatea utilizarii betonului rezultat din demolari  (reciclat) - ca agregat in betoane noi sau a deseurilor de sticla -  ca substituent al cimentului sau al agregatului fin in betoane.

                Lucrarea prezenta aduce unele informatii referitoare la principalele caracteristici ale unor betoane (in stare neintarita si intarite), preparate cu agregate in care deseuri de sticla maruntita sau beton reciclat au substituit partial, agregatul conventional. Sticla maruntita s-a considerat ca ca substituent al agregatului fin, in fractiunile granulometrice: 2-3 mm, 0,63-2 mm si 0,09-0,63mm. Gradul de substitutie a fost de 40-60%. In stare de pulbere fina (< 0,09 mm), deseul de sticla a substituit cimentul, in proportii de 10-30%.

          Un deseu reprezentand beton rezultat din demolari, concasat, a fost considerat ca substituent al fractiunii 3-16 mm din agregatul conventional.

 

 

 

 

Inapoi la Cuprins